Ziemniaczki smażone z oliwkami i serem feta

    (4)

    Smakowite, chrupiące ziemniaczki - doskonałe na zdrową przekąskę przed obiadem, albo jako dodatek do wszelkich dań mięsnych. Smażenie na patelni sprawia, że są chrupiące, a nie są tak tłuste jak te smażone w głębokim oleju.


    Zrobione przez 4 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 500 g ziemniaków
    • 1 łodyżka rozmarynu, posiekana
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 75 g czarnych oliwek
    • 75 g sera feta
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Włożyć ziemniaki do garnka z dobrze dopasowaną przykrywką, posolić i zalać zimną wodą. Przykryć i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć ognień i gotować przez 20-25 minut. Odcedzić i odstawić, aby nieco ostygły. Obrać i pokroić na ćwiartki.
    2. W patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć ćwiartki ziemniaków na średnim ogniu aż będą rumiane. Dodać rozmaryn, oliwki i ser feta, i chwilę mieszać. Doprawić solą i pieprzem.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (4)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (8)