Naleśniki z kamelizowanymi jabłkami

    Naleśniki z kamelizowanymi jabłkami

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 5 osób

    To wspaniały deser na zakończenie pysznego obiadu. Naleśniki nadziewane skarmelizowanymi jabłkami i podawane z sosem maślanym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Ciasto na naleśniki
    • 200 ml mleka
    • 3 jajka
    • 80 g mąki pszennej
    • 1 szczypta cukru
    • 1 szczypta soli
    • 40 g stopionego masła
    • Karmelizowane jabłka
    • 50 g masła
    • 4 jabłka, obrane i pokrojone w plasterki
    • 50 g cukru
    • 50 ml soku jabłkowego
    • Sos
    • 20 g masła
    • cukier puder
    • świeża mięta do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Roztrzepać mleko z jajkami, a następnie (stale mieszając trzepaczką) stopniowo dodawać mąkę. Dodać szczyptę soli i cukru. Ciasto powinno być rzadkie.
    2. Rozgrzać masło w patelni o średnicy 18 cm. Nalewać małe porcje ciasta na patelnię, tworząc 12 małych placuszków. Przechowywać je w cieple, np. w piekarniku ustawionym na 50 C.
    3. W dużej patelni rozgrzać 50 g masła. Smażyć jabłka aż będą lekko rumiane. Posypać cukrem i smażyć, aż cukier się skarmelizuje. Wlać sok jabłkowy, wymieszać, a następnie wyjąć jabłka z cieczy.
    4. Nałożyć jabłka do naleśników i zawinąć je.
    5. Wmieszać pozostałe masło do soku jabłkowego w patelni.
    6. Układać po 3 naleśniki na talerzu i posypać cukrem pudrem. Podawać z sosem i udekorować świeżą miętą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis