Cukinia z patelni

  • 1komentarz
  • 3polubienia
  • 20min.

Smażona cukinia to świetna przystawka do dań mięsnych, albo samodzielne, wegetariańskie danie, jeśli doda się do niej sałatkę. Można ją podać także jako przekąskę z dipami - czosnkowy jest najlepszy!

Caroline

Składniki

ilość porcji: 2 

  • 400-500 g cukinii
  • 1 ząbek czosnku przekrojony na pół
  • 4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • olej lub masło do smażenia

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

  1. cukinię obrać, usunąć nasiona i pokroić miąższ w plasterki. Natrzeć każdy plasterek czosnkiem.
  2. Mąkę, jajko i bułkę tartą umieścić w trzech osobnych miskach. Panierować plastry cukinii najpierw w mące (strzepując nadmiar), później w jajku, a na koniec w bułce tartej.
  3. W patelni rozgrzać olej i smażyć cukinię z obydwu stron na złoty kolor.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

SMAKOSZ
autor:
0

Jest smaczne tylko dałem więcej czosnku i wszystko skropiłem cytryną - 17 paź 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie