Cukinia z patelni

    Cukinia z patelni

    7polubień
    20min.


    Zrobione przez 85 osób

    Smażona cukinia to świetna przystawka do dań mięsnych, albo samodzielne, wegetariańskie danie, jeśli doda się do niej sałatkę. Można ją podać także jako przekąskę z dipami - czosnkowy jest najlepszy!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 400-500 g cukinii
    • 1 ząbek czosnku przekrojony na pół
    • 4 łyżki mąki
    • 1 jajko
    • 4 łyżki bułki tartej
    • olej lub masło do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. cukinię obrać, usunąć nasiona i pokroić miąższ w plasterki. Natrzeć każdy plasterek czosnkiem.
    2. Mąkę, jajko i bułkę tartą umieścić w trzech osobnych miskach. Panierować plastry cukinii najpierw w mące (strzepując nadmiar), później w jajku, a na koniec w bułce tartej.
    3. W patelni rozgrzać olej i smażyć cukinię z obydwu stron na złoty kolor.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    6

    Jest smaczne tylko dałem więcej czosnku i wszystko skropiłem cytryną - 17 paź 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis