Sałatka z sercami palm, awokado i jajkiem na twardo

    Sałatka z sercami palm, awokado i jajkiem na twardo

    1polubienie
    15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Uwielbiam serca palm. Zawsze przygotowuję tę sałatkę, gdy tylko jest powód do świętowania. To cudowna przystawka.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 dojrzałe awokado pokrojone w kostkę
    • 2 puszki (po 400 g) serc palm, pokrojonych w plasterki grubości 1 cm
    • 2 jajka na twardo, posiekane
    • 4 zielone cebulki, posiekane
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w drobną kostkę
    • 1 pęczek świeżej kolendry, posiekany
    • Dressing
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1/2 łyżki soku z cytryny
    • 1 łyżka musztardy
    • 1 łyżka octu
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. W dużej salaterce delikatnie wymieszać awokado z sercami palm, jajkami i cebulką.
    2. Przygotować dressing: wymieszać oliwę z olejem, sokiem z cytryny, musztardą i octem. Doprawić do smaku solą i pieprzem i polać tym sałatkę.
    3. Przed podaniem posypać sałatkę czerwoną papryką i kolendrą.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis