Szpinak z czosnkiem i gorgonzolą

    Szpinak z czosnkiem i gorgonzolą

    7polubień
    15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Znakomity dodatek do dań, a przy tym wyśmienity farsz do naleśników, omletów, pierogów, pasztecików, itp.

    PasoRobles California, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • ½ kg umytych liści szpinaku
    • 3 łyżki oliwy
    • 5-10 ząbków rozgniecionego czosnku
    • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
    • 100 g pokruszonego sera gorgonzola
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Szpinak sparzyć (zblanszować) wkładając go na chwilę do osolonego wrzątku, odcedzić, odczekać chwilę, aż obcieknie.
    2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, włożyć do niej odsączony szpinak, dodać czosnek, wlać sok z limonki lub cytryny i chwilę obsmażać, mieszając.
    3. Dodać pokruszony ser gorgonzola, doprawić pieprzem i ewentualnie solą, jeśli szpinak nie jest wystarczająco słony od sera. Podawać od razu lub pozostawić do ostygnięcia na nadzienie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis