Szpinak z czosnkiem i gorgonzolą
1 / 1 Zdjęcie:  PasoRobles
Następne

Szpinak z czosnkiem i gorgonzolą

Znakomity dodatek do dań, a przy tym wyśmienity farsz do naleśników, omletów, pierogów, pasztecików, itp.

PasoRobles California, Stany Zjednoczone

Składniki

ilość porcji: 6 

  • ½ kg umytych liści szpinaku
  • 5-10 ząbków rozgniecionego czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 100 g pokruszonego sera gorgonzola
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

  1. Szpinak sparzyć (zblanszować) wkładając go na chwilę do osolonego wrzątku, odcedzić, odczekać chwilę, aż obcieknie.
  2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, włożyć do niej odsączony szpinak, dodać czosnek, wlać sok z limonki lub cytryny i chwilę obsmażać mieszając. Dodać pokruszony ser gorgonzola, doprawić pieprzem i ewentualnie solą, jeśli szpinak nie jest wystarczająco słony od sera. Podawać od razu lub pozostawić do ostygnięcia na nadzienie.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie