Tarta cebulowa

    Tarta cebulowa

    12polubień
    1godz.35min.


    Zrobione przez 7 osób

    Pyszna tarta cebulowa, która stanie się Twoim ulubionym daniem. Cebula jest tu lekko karmelizowana, a następnie wyłożona na smakowitym cieście. Dopełnieniem jest kremowa masa z jajek, mleka i śmietany, doprawiona pieprzem i kminkiem. Wyśmienicie nadaje się na lunch albo na przekąskę w ciągu dnia.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Spód
    • 500 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 (7g) opakowanie suchych drożdży
    • 225 ml ciepłej wody
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • Nadzienie
    • 60 g masła
    • 1 kg cebuli pokrojonej w grube krążki
    • 1 łyżeczka soli
    • 480 ml śmietany 18%
    • 250 ml mleka
    • 4 jajka
    • pieprz do smaku
    • kminek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 50min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Mąkę wymieszać z solą i z drożdżami. Dodać oliwę i 3/4 wody. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką, aż ciasto zbije się w kulę. Stopniowo dodawać pozostałą wodę i wyrobić ciasto rękoma. Wyrabiać przez 10 minut, aż będzie elastyczne i jedwabiste. Posmarować je oliwą, przykryć i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu aby wyrosło.
    2. W międzyczasie w patelni rozgrzać masło. Dodać cebulę, lekko posolić i smażyć przez 30 minut na małym ogniu, ale nie pozwolić, aby się przyrumieniła. Zdjąć z ognia i odstawić, aby ostygła.
    3. Rozgrzać piekarnik do 190 C.
    4. Rozwałkować ciasto cienko na powierzchni posypanej mąką, ułożyć w wysmarowanej tłuszczem dużej blasze i ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Brzegi ciasta powinny być nieco grubsze, aby nadzienie się nie wylało.
    5. Wyłożyć na ciasto przestudzoną cebulę. Wymieszać razem wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem kminku i wyłożyć tę mieszaninę na cebulę. Na koniec posypać całość kminkiem.
    6. Piec przez 30-45 minut w rozgrzanym piekarniku. Podawać na ciepło.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    Generalnie dobry przepis jeśli zignorujemy ten spód z ciasta drożdżowego. Dla mnie jak tarta czy quiche to tylko z kruchego ciasta. Dodałam też odrobinę sera żółtego i chilli. - 09 gru 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis