Tarta cebulowa

Pyszna tarta cebulowa, która stanie się Twoim ulubionym daniem. Cebula jest tu lekko karmelizowana, a następnie wyłożona na smakowitym cieście. Dopełnieniem jest kremowa masa z jajek, mleka i śmietany, doprawiona pieprzem i kminkiem. Wyśmienicie nadaje się na lunch albo na przekąskę w ciągu dnia.

anton

Składniki

ilość porcji: 10 

  • Spód
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 (7g) opakowanie suchych drożdży
  • 225 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Nadzienie
  • 60 g masła
  • 1 kg cebuli pokrojonej w grube krążki
  • 1 łyżeczka soli
  • 480 ml śmietany 18%
  • 250 ml mleka
  • 4 jajka
  • pieprz do smaku
  • kminek

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 50min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

  1. Mąkę wymieszać z solą i z drożdżami. Dodać oliwę i 3/4 wody. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką, aż ciasto zbije się w kulę. Stopniowo dodawać pozostałą wodę i wyrobić ciasto rękoma. Wyrabiać przez 10 minut, aż będzie elastyczne i jedwabiste. Posmarować je oliwą, przykryć i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu aby wyrosło.
  2. W międzyczasie w patelni rozgrzać masło. Dodać cebulę, lekko posolić i smażyć przez 30 minut na małym ogniu, ale nie pozwolić, aby się przyrumieniła. Zdjąć z ognia i odstawić, aby ostygła.
  3. Rozgrzać piekarnik do 190 C.
  4. Rozwałkować ciasto cienko na powierzchni posypanej mąką, ułożyć w wysmarowanej tłuszczem dużej blasze i ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Brzegi ciasta powinny być nieco grubsze, aby nadzienie się nie wylało.
  5. Wyłożyć na ciasto przestudzoną cebulę. Wymieszać razem wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem kminku i wyłożyć tę mieszaninę na cebulę. Na koniec posypać całość kminkiem.
  6. Piec przez 30-45 minut w rozgrzanym piekarniku. Podawać na ciepło.

Wszystko o...

Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie