Czatnej cebulowy

    Czatnej cebulowy

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ten przepis na cebulowy czatnej dostałam od przyjaciółki z Francji, która fantastycznie gotuje. Zwykle jada się go z pieczenią na zimno i z innymi mięsami, ale smakuje wybornie po prostu na krakersach.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 30 g masła
    • 1 kg cebuli
    • 200 g rodzynek
    • 2 jabłka
    • 675 ml wina Beaujolais
    • 175 ml melasy z granatów
    • 170 ml octu z czerwonego wina
    • 150 g cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • czarny pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. W dużym garnku stopić masło. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Stale mieszając podsmażyć cebulę na maśle, ale nie przyrumienić.
    2. Rodzynki polać gorącą wodą i odcedzić.
    3. Drobno posiekać jabłka i rodzynki, dodać do garnka z cebulą, dodać wino, syrop, ocet i cukier i gotować na małym ogniu przez około 1 godzinę, aż nadmiar wody się wygotuje. Ostudzić i przełożyć do słoików. Przechowywać w lodówce.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis