Flan z cebulą i boczkiem

    Flan z cebulą i boczkiem

    2polubienia
    2godz.25min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ten niemiecki flan, lub jak kto woli - quiche - jest bardzo prosty i bardzo pożywny. Spód tworzy kruche ciasto, a na wierzchu zapiekana jest masa z cebuli, boczku, jajek i śmietany. Proste i pyszne!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 250 g mąki pszennej
    • 125 g margaryny
    • 4 jajka
    • 15 g masła
    • 500 g cebuli, posiekanej
    • 200 g boczku pokrojonego w kostkę
    • 150 g śmietany 48%
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • 2 łyżki kminku
    • mąka do posypania
    • margaryna do wysmarowania blachy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.25min. 

    1. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować tłuszczem.
    2. Przesianą mąkę wyrobić na gładkie ciasto z margaryną, 1 jajkiem i szczyptą soli. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
    3. W międzyczasie usmażyć boczek na maśle. Dodać cebulę i smażyć na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Odstawić i nieco przestudzić.
    4. Rozgrzać piekarnik do 220 C.
    5. Spód i brzegi przygotowanej blachy wyłożyć ciastem. Wyłożyć do środka mieszaninę cebuli z boczkiem.
    6. Pozostałe jajka zmiksować ze śmietaną, solą i pieprzem. Wylać to na cebulę. Posypać kminkiem i piec przez około 40 minut, aż wierzch się lekko przyrumieni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis