Holenderskie pączki oliebollen

    Holenderskie pączki oliebollen

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Te holenderskie pączki tradycyjnie podaje się na Sylwestra. Są naprawdę chrupiące. Ciasto powinno się je rozwałkować na grubość maksymalnie 1 cm. Znane są nie tylko w Holandii, ale też w Belgii, gdzie nazywa się je "smoutebollen" i w Niemczech, gdzie znane są jako "Mutze".

    Składniki
    ilość porcji: 35 

    • 100 g masła
    • 60 g cukru
    • skórka starta z 1 cytryny
    • 1 szczypta soli
    • 2 jajka
    • 1-2 łyżki rumu
    • 100 g mąki kukurydzianej
    • 250 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • olej lub smalec do smażenia
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +20min. odstawienie  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Na małym ogniu powoli stopić masło. Zdjąć z ognia, wmieszać cukier, skórkę cytrynową, sól i jajka, aby powstała puszysta masa. Dodać rum.
    2. Przesiać mąkę kukurydzianą z pszenną i proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wymieszać, aby powstało gładkie ciasto i odstawić na 20 minut.
    3. Rozwałkować ciasto i wykrawać dowolne kształty.
    4. Rozgrzać olej do takiej temperatury, że kawałek chleba wrzucony do niego będzie skwierczał. Wkładać na olej pączki uważając, aby nie było w garnku ich za dużo. Smażyć z obydwu stron na złocisty kolor i wyjmować na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis