Koronkowe ciasteczka owsiane

    Koronkowe ciasteczka owsiane

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 8 osób

    Te ciasteczka są kruche, słodkie, owsiane i bardzo maślane. Łatwo się je piecze, a każdemu smakują. Podawać z kawą lub herbatą.

    Składniki
    ilość porcji: 60 

    • 250 g masła o temperaturze pokojowej
    • 200 g cukru
    • 200 g brązowego cukru
    • 50 g mąki
    • 1 szczypta soli
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 duże lub 2 małe jajka
    • 225 g płatków owsianych
    • 1 kropla aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wmieszać pozostałe składniki i miksować, aż wszystko się dobrze połączy.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Wysmarować tłuszczem dwie teflonowe blachy do pieczenia.
    3. Formować z ciasta małe kulki o średnicy ok. 2-3 cm - można to robić w dłoniach lub za pomocą łyżeczki. Układać kulki na przygotowanej blasze, pozostawiając sporo miejsca między ciastkami.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10-15 minut, w zależności od wielkości ciastek. Odstawić, aby nieco przestygły, a następnie delikatnie zdjąć z blachy łopatką. Odstawić na metalową kratkę aby całkowicie ostygły i stwardniały.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis