Kruche ciasteczka orzechowe

    Kruche ciasteczka orzechowe

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Zrobione przez 6 osób

    Te pyszne ciasteczka szybko się piecze. Pachną orzechami i migdałami. Można dodać do nich tylko jeden rodzaj orzechów, albo wymieszać kilka. Podawać z dużym kubkiem gorącej herbaty.

    Składniki
    ilość porcji: 30 

    • 250 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 150 g cukru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 3 krople gorzkiego olejku migdałowego (lub aromatu migdałowego)
    • 4 łyżki mleka
    • 100 g masła
    • 200 g grubo posiekanych orzechów
    • skondensowane mleko do posmarowania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Mąkę wyrobić na gładkie ciasto z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym olejkiem migdałowym, mlekiem, masłem i orzechami. Uformować z ciasta dwa wałki, owinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Pokroić wałki w plasterki i posmarować je skondensowanym mlekiem. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10-15 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis