Stollen bez wyrabiania

    Stollen bez wyrabiania

    1polubienie
    2godz.5min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Stollen to niemieckie ciasto z bakaliami podobne do chleba, tradycyjnie wypiekane w okresie Świąt. W tej wersji zamiast drożdży występuje proszek do pieczenia, więc nie trzeba wyrabiać ciasta!

    Składniki
    ilość porcji: 30 

    • 5 jajek
    • 250 g masła
    • 250 g cukru
    • 250 g twarogu (zmielonego)
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • olejek lub aromat cytrynowy (do smaku)
    • 375 g mąki pszennej
    • 125 g mąki kukurydzianej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 200 g mieszanej skórki kandyzowanej
    • 100 g suszonej porzeczki
    • 100 g rodzynek
    • 125 g blanszowanych migdałów
    • 125 g całych orzechów laskowych
    • 125 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
    • 20 ml brandy
    • masło do wysmarowania blachy
    • Polewa
    • 1-2 łyżki cukru pudru
    • 1 białko
    • 1/2 łyżeczki oleju

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 1godz.40min.  ›  Gotowe w: 2godz.5min. 

    1. Jajka zmiksować z masłem i cukrem na puszystą masę. Wmieszać twarożek, a następnie cukier waniliowy i aromat cytrynowy.
    2. Wymieszać mąkę pszenną z kukurydzianą, dodać proszek do pieczenia i przesiać to do masy jajecznej. Wmieszać skórkę kandyzowaną, porzeczki, rodzynki, migdały i orzechy oraz brandy.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    4. Wysmarować tłuszczem dwie keksówki o długości 25 cm lub jedną o długości 32cm. Wlać ciasto i wygładzić wierzch. Piec na dolnej półce w piekarniku przez 80 do 120 minut.
    5. Odstawić ciasto w blasze aby ostygło, a następnie wyjąć z blachy. Wymieszać tyle cukru pudru z białkiem i olejem, aby lukier miał lejącą konsystencję. Polać nim ciasto.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis