Chleb bez wyrabiania

    Chleb bez wyrabiania

    1polubienie
    4godz.


    Zrobione przez 4 osoby

    To jeden z najprostszych przepisów na chleb drożdżowy, którego nie trzeba wyrabiać. Sekret tkwi w pieczeniu go w żeliwnej blasze albo brytfance, wtedy chleb będzie miał ładną, chrupiącą skórkę. Można użyć dowolnej mąki: żytniej, owsianej, czy jakiej kto woli. Ja zawsze używam 2/3 białej mąki na 1/3 mąki pełnoziarnistej.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 3/4 łyżki aktywnych suchych drożdży
    • 340 ml ciepłej wody
    • 3/4 łyżki soli
    • 450 g mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +3godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 4godz. 

    1. Rozpuścić drożdże w niewielkiej ilości ciepłej wody i odstawić na kilka minut, aż pojawi się piana.
    2. Dodać do drożdży pozostałą wodę wraz z solą i mąką - dobrze wymieszać wszystko w dużej misce. Przełożyć ciasto do bardzo dużego plastikowego pojemnika i przykryć pokrywką. Odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
    3. na powierzchni posypanej mąką wyrabiać ciasto w rękach przez 30 sekund, a następnie uformować z niego kulę. Małą blachę wyłożyć dużym arkuszem papieru do pieczenia (powinien wystawać co najmniej 5 cm na około brzegu blaszki) i włożyć do niej ciasto. Przykryć i odstawić na 1 do 1,5 godziny, aby wyrosło.
    4. Po około 45 minutach wyrastania rozgrzać piekarnik do 230 C. Średnią żeliwną brytfankę z pokrywką włożyć do piekarnika na 20 minut.
    5. Ostrożnie wyjąć brytfankę z piekarnika i zdjąć pokrywkę. Ciasto wraz z papierem do pieczenia przełożyć do gorącej brytfanki i odkroić wystający papier (z brytfanki nie może wystawać papier). Na wierzchu chleba nożem naciąć X i posypać ciasto mąką. Przykryć i piec przez 30 minut. Odkryć i piec jeszcze przez 10 minut. Wyjąć chleb z brytfanki wraz z papierem i ostudzić na metalowej kratce.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis