Nektarynki i maliny pod kruszonką

    Nektarynki i maliny pod kruszonką

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ten ciepły deser z nektarynek i malin zapiekanych pod pyszną kruszonką powinno się podawać z ciepłym sosem waniliowym albo z lodami waniliowymi - smakuje niebiańsko! Zamiast nektarynek można użyć brzoskwiń lub moreli, można też spróbować zamienić maliny na inne jagody.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1,5 kg nektarynek
    • 1 mała miseczka malin
    • 2 łyżki cukru
    • 90 g mąki pszennej
    • 90 g masła, pokrojonego w kostkę
    • 170 g ciemnobrązowego cukru
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka cynamonu (do smaku)
    • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 1 garść płatków owsianych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 C.
    2. Nektarynki zblanszować w gotującej wodzie i zdjąć skórkę. Wyjąć pestki i pokroić owoc w plasterki. Wymieszać z malinami i z cukrem i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    3. Masło wymieszać w palcach z mąką 170 g brązowego cukru, solą, cynamonem, gałką i z płatkami owsianymi tak, aby powstały duże grudki. Wyłożyć tę kruszonkę na owoce i piec w nagrzanym piekarniku przez 45-60 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis