Zupa pieczarkowa

    Zupa pieczarkowa

    20polubień
    35min.


    Zrobione przez 10 osób

    Bardzo smaczna zupa, doskonała na zimowe miesiące. Pieczarki gotuje się w bulionie, a później doprawia śmietaną i sokiem z cytryny. Podawać ze świeżym, chrupiącym chlebem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 40 g masła
    • 1 cebula drobno posiekana
    • 300 g świeżych pieczarek pokrojonych w plasterki
    • 2 łyżki mąki
    • 1,25 l bulionu wołowego
    • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
    • śmietana - do smaku
    • sól i pieprz do smaku
    • sok z cytryny - do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. W garnku, na średnim ogniu stopić masło na i podsmażyć grzyby z cebulą. Gdy prawie cały płyn wyparuje, posypać grzyby mąką i pozwolić, aby się nieco przyrumieniły. Dodać bulion i gotować na małym ogniu przez 20 minut.
    2. Doprawić zupę do smaku śmietaną, pietruszką, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    autor:
    1

    Bardzo dobry przepis. Pierwszy raz posypałam mąką pieczarki i razem przyrumieniłam, no i sok z cytryny -rewelacja. Jeszcze tak dobrej zupy pieczarkowej nie jadłam - 09 maj 2015

    autor:
    0

    Pyszna zupa, poecam. Ja dodalam jeszcze troche ryzu ugotowanego I calosc zmikswalam na kremik. - 25 sty 2016

    Amieszka
    autor:
    0

    - - 26 maj 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis