Jagnięcina z morelami po marokańsku

    Jagnięcina z morelami po marokańsku

    Zapisz do ulubionych
    1godz.40min.


    Zrobione przez 8 osób

    Marokańska kuchnia jest przepyszna, a wcale nie taka trudna - ten przepis to udowadnia. To wspaniałe marokańskie danie, które można podać na obiad albo na przyjęcie. Podawać z kuskusem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 600 g chudej jagnięciny, pokrojonej w kostkę
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • sok i skórka z 1 pomarańczy
    • 1 laska cynamonu
    • 1 łyżeczka miodu
    • sól i pieprz do smaku
    • 175 g suszonych moreli (suszonych bez dodatku siarki)
    • 50 g migdałów w płatkach

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę. Podsmażać jagnięcinę przez 5 minut, a następnie wyjąć z rondla.
    2. W tym samym rondlu zeszklić cebulę z czosnkiem (smażyć przez 5 minut). Włożyć jagnięcinę z powrotem do rondla.
    3. Dodać skórkę i sok z pomarańczy, cynamon i miód. Doprawić solą i pieprzem i dolać tyle wody, aby przykryła mięso. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć rondel i zmniejszyć ogień. Dusić przez godzinę.
    4. Dodać morele i dusić jeszcze 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
    5. Migdały uprażyć na suchej patelni na średnim ogniu i posypać nimi jagnięcinę tuż przed podaniem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis