Kopiec kreta

    Kopiec kreta

    9polubień
    50min.


    Zrobione przez 8 osób

    Piekę to ciasto na każdą imprezę urodzinową. Nie zawiera mąki, więc mogą je jeść dzieci uczulone na gluten. Wiśnie w polewie czekoladowej można kupić w supermarkecie zamiast robić je samemu.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 75 g masła o temperaturze pokojowej
    • 100 g cukru
    • 1 tabliczka czekolady
    • 125 g mielonych migdałów
    • 6 jajek, osobno białka i żółtka
    • 1 tabliczka czekolady, stopiona
    • 1 słoik wiśni w syropie
    • 2 200 ml śmietany do ubijania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę.
    3. Czekoladę stopić w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą (albo w krótkich cyklach w mikrofalówce) i wmieszać wraz z migdałami do masy maślanej.
    4. Wmieszać do masy żółtka.
    5. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i wymieszać całość łyżką. Wylać ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Odstawić aby ostygło.
    6. Wiśnie pokryć stopioną czekoladą i odłożyć, aby polewa stężała. Ubić śmietanę.
    7. W środku ciasta zrobić otwór i wypełnić go wiśniami i bitą śmietaną. Pokruszone ciasto wyjęte z otworu pokruszyć po wierzchu śmietany.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis