Trufle mocha

    Trufle mocha

    3polubienia
    6godz.5min.


    Zrobione przez 6 osób

    Te trufle z ciemnej czekolady to doskonały poczęstunek na podwieczorek. Wypełnia je smak likieru kawowego i espresso.

    Składniki
    ilość porcji: 60 

    • 300 g ciemnej czekolady, połamanej na kawałki
    • 50 g cukru pudru
    • 100 g masła o temperaturze pokojowej
    • 150 ml creme fraiche
    • 2 łyżki likieru kawowego
    • Polewa
    • 250 g czekolady (o zawartości kakao powyżej 50%), połamanej na kawałki
    • 50 ml mocnego espresso

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2godz.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +4godz. tężenie  ›  Gotowe w: 6godz.5min. 

    1. Czekoladę stopić w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą. Kiedy stopi się całkowicie, wmieszać cukier puder i masło.
    2. Zdjąć z ognia i wmieszać creme fraiche oraz likier kawowy. Mieszać trzepaczką przez 1 minutę, a następnie wstawić do lodówki, aby masa stężała.
    3. Łyżeczką nabierać małe porcje masy i formować w kulki.
    4. Polewa: w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą stopić czekoladę z dodatkiem espresso. Mieszać, aż masa będzie gładka.
    5. Dużą tacę wyłożyć papierem do pieczenia. Zanurzać trufle w ciepłej czekoladzie i układać na tacy. Odstawić, aby polewa stężała.
    6. Kiedy polewa stężeje - przełożyć trufle do papierowych foremek. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    0

    Mmmmmmm... Były pyszne, polecam! - 27 kwi 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis