Ratatouille z bakłażanem

    Ratatouille z bakłażanem

    27polubień
    40min.


    Zrobione przez 12 osób

    Kolorowy, aromatyczny bukiet śródziemnomorskich warzyw sauté, nadający się jako dodatek do wszelkich dań mięsnych, albo - posypany parmezanem - jako sos do makaronu, a z „wkładką” mięsną w postaci jakiejś pokrojonej kiełbasy – wręcz pełny posiłek. Warzywa można obierać ze skóry lub nie, zależnie od upodobań.

    PasoRobles California, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 duży bakłażan
    • 1 duża cebula
    • 1 zielona cukinia
    • 1 żółty kabaczek
    • 1 czerwona papryka
    • 1 zielona papryka
    • 5 twardych pomidorów
    • 2 ząbki rozgniecionego czosnku
    • 2 łyżki różnych ulubionych świeżych lub suszonych wymieszanych ziół: np. lebiodki (oregano), tymianku, bazylii, majeranku, ziół prowansalskich, itp.
    • po szczypcie sproszkowanych przypraw typu papryka, kurkuma, kumin
    • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
    • sól, pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Bakłażana umyć, pokroić w kostkę, położyć na sicie i obficie posolić. Pozostawić na 15-20 minut, a następnie wycisnąć w dłoniach, aby był mniej wodnisty w czasie duszenia.
    2. Pozostałe warzywa umyć i odpowiednio pokroić: kabaczki w plasterki, papryki w paski lub w kostkę, pomidory na 8 części każdy, cebulę niezbyt drobno.
    3. W dużej głębokiej patelni lub w teflonowym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić do niej cebulę, czosnek, zioła, wsypać ewentualnie trochę papryki w proszku. Chwilę podsmażać na wolnym ogniu, aby zeszklić cebulę.
    4. Następnie dodać bakłażana, paprykę i kabaczki i dobrze wymieszać, żeby warzywa nasiąkły oliwą i pokryły się ziołami. Przyprawić solą i pieprzem i podsmażać mieszając 5 do 10 minut.
    5. Na koniec dodać pomidory, ewentualnie dosolić i - zależnie od upodobań - smażyć przez kolejne 10 minut i zdjąć warzywa z ognia, gdy jeszcze są twarde i na wpół surowe, lub pozostawić je na dalsze 20 minut lub nawet do godziny i czekać, od czasu do czasu mieszając, aż się rozgotują.
    6. Podawać od razu lub ostudzić i wstawić do lodówki, aby po odgrzaniu użyć następnego dnia, albo wręcz zamrozić na dłuższe przechowanie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Angler65
    autor:
    6

    wrzucam wszystko ale bez pomidorów na rozgrzaną oliwę,następnie dodaję czosnek i przyprawy ,na koniec purre z pomidorów. - 28 lut 2011

    oleńka
    autor:
    0

    Fantastyczne! Warzywa pokroiłam bardzo grubo, przyprawiłam tylko solą, oregano, rozmarynem i tymiankiem. Kumin według mnie za bardzo dominuje potrawę, a ja lubię czuć smak warzyw Pomidory obrałam ze skóry, bakłażana opłukałam pod wodą przed wyciśnięciem. Potrawa genialna w swojej prostocie, doskonała na lato! POLECAM! - 01 sie 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis