Ciasteczka mediolańskie

    Ciasteczka mediolańskie

    5polubień
    2godz.40min.


    Zrobione przez 16 osób

    Pyszne, cienkie, maślane ciasteczka, które można wycinać w dowolne kształty. Można je też składać, przekładając stopioną czekoladą albo dżemem, albo po prostu posypać cukrem pudrem.

    Składniki
    ilość porcji: 80 

    • 500 g mąki pszennej
    • 250 g masła o temperaturze pokojowej
    • 250 g cukru
    • 2 jajka
    • skórka starta z 1 cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Wszystkie składniki wyrobić na cisto, a następnie owinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Rozwałkować ciasto cienko na powierzchni posypanej mąką. Powykrawać dowolne kształty.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10-15 minut (po upieczeniu pierwszej blachy, drugą piec nieco krócej). Odstawić, aby ostygły, a następnie dekorować.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis