Łosoś na słodko-kwaśno

    Łosoś na słodko-kwaśno

    Zapisz do ulubionych
    42min.


    Zrobione przez 5 osób

    Wspaniały łosoś, na którego przepis pochodzi ze Środkowego Wschodu. Cudowny smak gwarantują migdały, suszone śliwki i granat. Jeśli masz żeliwną patelnię, możesz jej użyć, aby w niej przygotować to danie od początku do końca. Jeśli nie - nie szkodzi, po prostu będziesz mieć trochę więcej zmywania, ale to danie jest tak pyszne, że nie będziesz tego żałować!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 750 g filetów z łososia, bez skóry
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • 80 g miodu
    • 1 łyżka musztardy dijońskiej
    • 24 migdały w skórkach
    • 12 suszonych śliwek bez pestek
    • 60 ml octu balsamicznego
    • 225 ml wody
    • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    • 1 szczypta pieprzu cayenne
    • 1 łyżka melasy z granatów
    • 1 duży pęczek zielonej cebulki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 17min.  ›  Gotowe w: 42min. 

    1. Rozgrzać piekarnik na funkcji "grill".
    2. Łososia opłukać pod zimną bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć łososia w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.
    3. Miód wymieszać z musztardą i połowę z tej mieszaniny rozprowadzić na łososiu. Włożyć naczynie z rybą pod grill w piekarniku i piec aż łosoś się z wierzchu zrumieni (około 7 minut).
    4. W międzyczasie uprażyć migdały na suchej patelni aby się zrumieniły, a następnie drobno je zmielić w robocie kuchennym.Śliwki drobno posiekać.
    5. Pozostałą mieszaninę miodu z musztardą wymieszać z 225 ml wody i z octem. Zagotować w małym rondelku. Dodać do tego pozostałe składniki (z wyjątkiem cebulki) i dobrze wymieszać. Gotować przez 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
    6. Wyjąć łososia z piekarnika i delikatnie przełożyć na patelnię, przypieczoną stroną ku górze. Polać go gorącym sosem i dusić przez 7-10 minut na średnim ogniu, aż mięso łososia da się łatwo dzielić widelcem, a sos zgęstnieje.
    7. Drobno posiekać zieloną cebulkę i posypać nią łososia. Podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis