Orientalne gołąbki z sosem jogurtowym

    Orientalne gołąbki z sosem jogurtowym

    12polubień
    55min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Te gołąbki pochodzą ze Środkowego Wschodu i są zupełnie inne od "naszych". Są pełne smaku, a i łatwo się je przygotowuje. Sos jogurtowy to doskonały dodatek. Koniecznie spróbuj!

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 6 dużych liści kapusty
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
    • 1 mała cebula, drobno posiekana
    • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 2 łyżki siekanych migdałów
    • 2 łyżki drobno posiekanych rodzynek
    • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 2 łyżki świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej
    • 300 g ugotowanego ryżu
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • 250 ml bulionu drobiowego
    • Sos jogurtowy
    • 150 g jogurtu naturalnego
    • duża szczypta ziela angielskiego w proszku
    • 1 łyżka drobno posiekanej świeżej mięty (lub 1 łyżeczka suszonej)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne.
    2. Zblanszować liście kapusty we wrzącej wodzie i natychmiast przełożyć do miski z lodowatą wodą. Odcedzić nadmiar wody na sicie. Odciąć zgrubiałe części głąba na środku liści.
    3. W patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać koncentrat pomidorowy, migdały i rodzynki i smażyć jeszcze przez 2 minuty, mieszając. Dodać kumin, cynamon, pietruszkę i ryż i dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
    4. Wyłożyć nadzienie na liście kapusty i zawijać ciasno gołąbki, zawijając do środka brzegi liścia. Układać w naczyniu żaroodpornym tak, aby końcówka liścia znajdowała się u dołu.
    5. Podgrzać bulion drobiowy i polać nim gołąbki. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut.
    6. Wymieszać wszystkie składniki na sos jogurtowy. Doprawić solą i pieprzem. Schłodzić i podawać z ciepłymi gołąbkami.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis