Grillowana zielona cebulka po meksykańsku (cebollitas)

    Grillowana zielona cebulka po meksykańsku (cebollitas)

    1polubienie
    37min.


    Zrobione przez 1 osobę

    W zeszłym roku byłam w Meksyku i pierwszy raz w życiu jadłam grillowaną zieloną cebulkę. Podaje się ją tam jako dodatek do dań mięsnych albo po prostu jako przekąskę. Trzeba je marynować w oliwie z oliwek co najmniej przez 30 minut.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 pęczek zielonej cebulki
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku
    • Sok z 1-2 cytryn

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +30min. marynowanie  ›  Gotowe w: 37min. 

    1. Umyć cebulkę i odciąć górną część zieleniny. Włożyć do miski, skropić oliwą i doprawić solą i pieprzem. Marynować co najmniej przez pół godziny.
    2. Zamarynowane cebulki układać na rozgrzanym grillu i piec aż zaczną mięknąć, a końcówki zaczną czernieć. Podczas grillowania cały czas je odwracać i skrapiać sokiem cytrynowym.
    3. Jeśli lubisz mocno cytrynowy smak - na koniec znów można cebulki skropić sokiem z cytryny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis