Korzenne ciasto z bezą

    Korzenne ciasto z bezą

    Zapisz do ulubionych
    2godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Wspaniale aromatyczne ciasto, pachnące wanilią, czerwonym winem, pomarańczą, cytryną, cynamonem i goździkami. Moja ciocia zawsze je piecze na Święta, ale ja je piekę przez cały rok!

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 1 laska wanilii
    • 150 ml czerwonego wina
    • 150 ml soku pomarańczowego
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • skórka z 1/2 cytryny
    • 1 laska cynamonu
    • 3 goździki
    • 250 g masła
    • 250 g cukru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 5 jajek
    • 400 g mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
    • 5 łyżeczek proszku do pieczenia
    • Beza
    • 3 białka
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 1 łyżka cukru
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • cynamon do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 50min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Rozciąć laskę wanilii i wydrapać nasiona. Przełożyć je do garnka wraz z czerwonym winem, sokiem pomarańczowym i cytrynowym i ze skórką cytrynową. Dodać laskę cynamonu i goździki i gotować na małym ogniu. Odstawić mieszaninę by ostygła, a następnie przecedzić na sicie.
    2. Masło zmiksować z cukrem i aromatem waniliowym na lekką i kremową masę. Wmieszać jajka. Mąkę wymieszać z cynamonem, mielonymi goździkami i proszkiem do pieczenia i także wmieszać do masy maślanej. Stale miksując stopniowo dodawać mieszaninę z czerwonym winem.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Tortownicę lub kwadratową blaszkę wysmarować tłuszczem i wlać do niej ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 75 minut.
    4. Kiedy ciasto będzie gotowe (sprawdzić wykałaczką) wyjąć je z blaszki i ostudzić na metalowej kratce.
    5. Białka ubić na sztywno z sokiem cytrynowym i aromatem waniliowym. Stopniowo dodawać cukier i cynamon. Wyłożyć to na ciasto i łyżką uformować małe czubeczki.
    6. Podpiec w piekarniku na najwyższej półce, aby beza się zrumieniła, a następnie posypać cynamonem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis