Masht-o khiyaar (perska sałatka z ogórka z rodzynkami i orzechami włoskimi)

    Masht-o khiyaar (perska sałatka z ogórka z rodzynkami i orzechami włoskimi)

    13polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 6 osób

    Przepis na tę moją ulubiona sałatkę pochodzi z Persji, czyli z Iranu. Są w niej ogórki, prażone orzechy włoskie, rodzynki i lekki dressing z jogurtu, świeżego koperku u świeżej mięty. Odstawia się ją na godzinę, aby smaki się połączyły, a po tym czasie otrzymujemy absolutnie boską sałatkę.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 275 g jogurtu naturalnego
    • 1 duży ogórek, obrany
    • 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
    • 1 łyżki posiekanego świeżego koperku
    • 1 łyżki posiekanej świeżej mięty
    • 3 łyżki grubo posiekanych rodzynek
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Jogurt wyłożyć na drobne sito wyłożone filtrem do kawy albo gęstą gazą, aby nieco odciekł (na koniec powinno być ok. 250 g gęstego jogurtu).
    2. Wydrapać nasiona z ogórka i pokroić go w kostkę.
    3. Chwilę prażyć orzechy na małej, suchej patelni na średnim ogniu. Odstawić aby ostygły.
    4. Jogurt wymieszać z koperkiem, miętą, orzechami, rodzynkami, solą i pieprzem, a na koniec wymieszać z ogórkiem. Odstawić na godzinę aby smaki się przegryzły.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis