Puree z selera

    (4)

    Puree z selera to niesamowicie prosta przystawka do pieczeni i miła odmiana od puree z ziemniaków. Jeśli nie chcesz, żeby smak selera był za mocny, użyj 250 g ziemniaków i 250 g selera.


    Zrobione przez 5 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g selera
    • 1 niewielki kawałek imbiru, startego na tarce
    • 4 łyżki crème fraîche
    • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Seler obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do 500 ml osolonej wody i zagotować. Gotować przez 30 minut, aż zmięknie.
    2. Odcedzić i osuszyć na ręczniku papierowym. Zmiksować na puree.
    3. Starty imbir wymieszać z crème fraîche i dodać do selera. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
    4. Przełożyć z powrotem do garnka i podgrzać, mieszając.

    Jak to zrobić?

    Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? Przeczytaj nasz artykuł "Przygotowanie puree ziemniaczanego" w którym prezentujemy wiele cennych wskazówek na temat tej prostej przystawki.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (4)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (9)