Zupa z łuskanym groszkiem i kiełbasą

    Zupa z łuskanym groszkiem i kiełbasą

    Zapisz do ulubionych
    1godz.20min.


    Zrobione przez 47 osób

    Zupa z zielonym groszkiem łuskanym i z kiełbasą jest prosta, ale jaka smaczna!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 350 g suchego grochu łuskanego
    • 800 ml bulionu z wołowiny
    • 450 g kiełbasy
    • 150 g marchewki, pokrojonej
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 liść laurowy
    • sól do smaku
    • czarny pieprz mielony do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.5min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Pokroić kiełbasę w ½ cm kostki, zostawiając na boku ¼ kiełbasy. Włożyć ¼ kiełbasy i ¼ bulionu wołowego do miksera. Zmiksować do konsystencji puree.
    2. Wlać pozostałą część bulionu wołowego do garnka na zupę. Doprowadzić do lekkiego wrzenia dodając pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę. Dodać puree, liść laurowy, sól i pieprz do smaku. Gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
    3. Dodać plasterki marchewki i nadal gotować przez następne 10 minut.
    4. Przepłukać groszek i dodać do garnka. Gotować na wolnym ogniu, aż groch będzie miękki, ale nie rozpadający. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać zupę na ciepło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis