Ciasteczka marcepanowe

    Ciasteczka marcepanowe

    1polubienie
    8godz.35min.


    Zrobione przez 5 osób

    Jeśli lubisz marcepan - polubisz też te ciasteczka. Bardzo proste, ale ciasto trzeba przygotować wcześniej, bo musi obeschnąć przez noc.

    Składniki
    ilość porcji: 40 

    • 500 g marcepanu
    • 100 g cukru pudru
    • 1 białko
    • 20 g mąki pszennej
    • woda różana

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +8godz. suszenie  ›  Gotowe w: 8godz.35min. 

    1. Wyrobić marcepan z cukrem pudrem, białkiem i mąką na gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość 1 cm i wykroić dowolne kształty foremkami.
    2. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej wykrojone ciasteczka. Odstawić na noc, aby obeschły.
    3. Rozgrzać piekarnik do 160 C. Piec ciastka przez 15 minut aż się lekko przyrumienią. Ostudzić. Zimne ciastka smarować wodą różaną.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis