Orzechy włoskie z marcepanem

    Orzechy włoskie z marcepanem

    1polubienie
    4godz.30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Prosty przepis na doskonałą słodką przekąskę. Połówki orzechów sklejone są masą marcepanową, a następnie całość oblana jest polewą rumową. Doskonałe na imprezy!

    Składniki
    ilość porcji: 25 

    • 250 g ciemnobrązowego cukru
    • 125 ml wody
    • 20 ml rumu
    • 50 g marcepanu
    • cukier puder
    • 250 g połówek orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +4godz. tężenie  ›  Gotowe w: 4godz.30min. 

    1. Wodę z cukrem zagotować, aby powstał gęsty syrop. Na koniec dodać rum.
    2. Marcepan rozwałkować na powierzchni posypanej cukrem pudrem.
    3. Dwie połówki orzechów przekładać marcepanem. Delikatnie wetknąć w środek marcepanu wykałaczkę. Całość pokryć syropem.
    4. Układać na dużej blasze wyłożonej folią aluminiową i odstawić na kilka godzin aby polewa stężała.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis