Ciasteczka z marcepanem i dżemem

    Ciasteczka z marcepanem i dżemem

    5polubień
    2godz.


    Zrobione przez 9 osób

    Fantastyczne ciasteczka, które znikną w mig. Maślane, z dżemem porzeczkowym i z marcepanem. Niesamowicie pyszne.

    Składniki
    ilość porcji: 80 

    • Ciastka
    • 200 g mąki pszennej
    • 100 g mąki kukurydzianej
    • 1 jajko
    • 100 g cukru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 200 g masła o temperaturze pokojowej
    • Masa marcepanowa
    • 250 g masła o temperaturze pokojowej
    • 250 g marcepanu
    • 175 g mąki pszennej
    • 3 jajka
    • 1 szczypta soli
    • skórka z 1/2 cytryny
    • Nadzienie
    • dżem porzeczkowy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Mąkę pszenną wymieszać z kukurydzianą. Dodać jajko, cukier, cukier waniliowy i 200 g masła, wyrobić mikserem z końcówką w kształcie haka. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    2. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
    3. Rozwałkować ciasto i wycinać kółka o średnicy 4 cm.
    4. Masa marcepanowa: wyrobić 250 g masła z marcepanem, mąką, jajkami i skórką cytrynową. Przełożyć do woreczka dekoratorskiego i nakładać wzdłuż brzegów kółek z ciasta. Na środek nałożyć nieco dżemu porzeczkowego.
    5. Ułożyć na dużej blasze wysmarowanej tłuszczem i piec przez 15-20 minut w nagrzanym piekarniku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    4

    Ciastka wyszły brzydkie , bo dżem w trakcie pieczenia wsiąkł w ciastko , przez co stało sie brzydkie, rozmazane. Smak też sredni - 07 cze 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis