Polędwica wieprzowa w syropie klonowym

    Polędwica wieprzowa w syropie klonowym

    1polubienie
    12godz.55min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Polędwica wieprzowa jest marynowana przez dobę w aromatycznej mieszaninie przypraw i pieczona w syropie klonowym. Często ją piekę, gdy spodziewam się gości. To dobre mięso do podania na ciepło albo na zimno, pokrojone w plastry.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 polędwiczka wieprzowa
    • oliwa z oliwek
    • 100 ml syropu klonowego
    • 100 ml wody
    • Marynata
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżka soli morskiej
    • 1 łyżka czarnego pieprzu
    • 1 łyżka suszonego oregano
    • 2 łyżeczki mielonej kolendry
    • 1 łyżeczka mielonych goździków

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +12godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 12godz.55min. 

    1. Wymieszać wszystkie składniki na marynatę i natrzeć nimi polędwiczkę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
    2. Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 180 C.
    3. W dużej patelni mocno rozgrzać oliwę (ale nie dopuścić, aby zaczęła dymić). Podsmażać polędwiczkę z każdej strony przez 3-5 minut. Włożyć do niezbyt wielkiej brytfanki - wielkości polędwiczki. Polać mięso syropem klonowym, a wokół mięsa wlać wodę. Piec przez 10 minut, a następnie polać sokami z dna brytfanki. Piec jeszcze przez 25 minut, aż mięso będzie upieczone w środku.
    4. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Pokroić w plastry i podawać polane sosem z brytfanki.

    Uwaga:

    zamiast syropu klonowego można użyć miodu!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis