Tureckie pierożki "manti"

    Tureckie pierożki "manti"

    1polubienie
    2godz.36min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Specjał z Turcji, w którym się tam rozsmakowałam. Pierożki manti są wielkości tortellini. Trochę trudno się je lepi, ale naprawdę warto! Ja zwykle robię imprezę z lepieniem pierożków: zapraszam znajomych i razem sklejamy pierogi, rozmawiając i popijając winko, potem je gotuję i wspólnie zajadamy się naszymi ciężko wypracowanymi smakołykami.

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • Sos jogutrowy
    • 500 ml jogurtu naturalnego
    • 1 łyżka czosnku, drobno posiekanego
    • 1/2 łyżeczki soli
    • Pierożki
    • 265 g mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 175 ml wody
    • 1 jajko
    • Nadzienie
    • 1 cebula, starta na grubych oczkach i odciśnięta
    • 250 g mielonej wołowiny
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
    • 3 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka papryki Aleppo lub bułgarskiej
    • 1 łyżka sumaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2godz.  ›  Gotowanie: 6min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.36min. 

    1. Wymieszać dobrze wszystkie składniki na sos jogurtowy i wstawić do lodówki, aby smaki się połączyły.
    2. Przygotować ciasto na pierożki: w misce wymieszać mąkę z solą, wodą i jajkiem na gładkie ciasto. Jeśli ciasto wygląda na zbyt suche - dodać wodę, po łyżce na raz, aż będzie gładkie i lśniące. Jeśli ciasto jest zbyt kleiste - dodać mąkę, po łyżce na raz, aż będzie wyglądać dobrze. Wyrabiać ciasto przez 5 minut aż będzie elastyczne.
    3. Owinąć ciasto w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
    4. W misce wymieszać wszystkie składniki na farsz. Jeśli pierożki nie będą sklejane od razu, należy wstawić nadzienie do lodówki.
    5. Podzielić ciasto na 4 części. 3 części ponownie owinąć w folię spożywczą. Czwartą część ciasta rozwałkować na powierzchni lekko posypanej mąką na grubość 1-2 mm.
    6. Pokroić ciasto na kwadraty szerokości 3 cm i przykryć wilgotną ściereczką.
    7. Na środek każdego kwadratu nakładać ok. 1/4 łyżeczki nadzienia, a następnie podciągnąć do góry wszystkie 4 rogi, tak, aby się spotkały na środku i skleić je razem. Z góry powinny wyglądać jak X. Układać pierożki na blasze do pieczenia lekko posypanej mąką.
    8. Powtórzyć proces z pozostałymi trzema częściami ciasta. Może to brzmieć, jakby miało zająć pół roku, ale w dobrym towarzystwie i przy dobrej muzyce pierożki będą gotowe w mgnieniu oka!
    9. Gotowe pierożki gotować w osolonej wodzie przez 5-6 minut.
    10. Podawać z sosem jogurtowym, oprószone papryką, sumakiem i skropione oliwą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis