Trufle mandarynkowe

    Trufle mandarynkowe

    2polubienia
    1godz.45min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Te trufle to test na samodyscyplinę. Najlepiej połowę z nich podarować przyjaciołom!

    Składniki
    ilość porcji: 50 

    • 150 g ciemnej czekolady
    • 150 g mlecznej czekolady
    • 125 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1 łyżeczka kandyzowanych mandarynek, posiekanych
    • 50 g cukru pudru
    • 20 ml likieru mandarynkowego
    • 80 g gorzkiego kakao

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Stopić czekoladę w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą, mieszając, aż się całkowicie rozpuści.
    2. W osobnej misce wymieszać cukier puder z masłem na gładką masę.
    3. Dodać stopioną czekoladę, kandyzowane mandarynki i likier, i dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki.
    4. Kiedy masa zgęstnieje, nabierać łyżeczką małe porcje i formować w palcach kulki.
    5. Kulki obtaczać w kakao i wkładać do papierowych foremek. Przechowywać w lodówce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Allrecipes
    autor:
    0

    @PiotrOlech: możesz zamiast niego dodać nieco aromatu mandarynkowego lub pomarańczowego. - 26 sty 2015

    PiotrOlech
    autor:
    0

    A czy można zastąpić likier czymś dla dzieci - 25 sty 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis