Tort malaga

Krem w tym torcie jest przyrządzany podobnie jak tiramisu, dlatego musi się chłodzić w lodówce przez 12 godzin. To ciekawy deser, z wspaniałym biszkoptowym spodem i warstwami biszkoptów przełożonych pysznym kremem. Podawać schłodzony - a będzie smakował bosko!

babsi_s

Składniki

ilość porcji: 10 

  • Spód
  • 3 żółtka
  • 125 g cukru
  • 3 białka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 8 łyżek rumu
  • 6 listków żelatyny (lub 3 łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 400 g śmietany 48%, ubitej
  • 300 g podłużnych biszkoptów

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

  1. Tortownicę wysmarować tłuszczem. Piekarnik rozgrzać do 180 C.
  2. Ubić żółtka, a następnie, stale mieszając trzepaczką, dodać 100 g cukru. Dodać aromat waniliowy i wymieszać. Ubić białka na sztywno i mieszając dodać pozostałe 25 g cukru. Dodać białka do żółtek i delikatnie wymieszać łyżką. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia do miski, a następnie dodać do masy jajecznej i wymieszać dobrze łyżką.
  3. Przelać ciasto do przygotowanej tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut.
  4. Krem: masło zmiksować z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Przygotować żelatynę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i podgrzać ją. Do żelatyny dodać rum, dobrze wymieszać i dodać do masy jajecznej. Dodać bitą śmietanę i wymieszać całość łyżką.
  5. Szklaną misę o płaskim dnie i średnicy około 26-28 cm opłukać pod zimną wodą.
  6. Wlać do miski 1/3 kremu, ułożyć na nim warstwę biszkoptów, wylać kolejną warstwę kremu i tak dalej, aż do zużycia całego kremu i biszkoptów. Wstawić miskę do lodówki na około 12 godzin.
  7. Delikatnie odwrócić miskę, wykładając zastygły krem z biszkoptami na wierzch upieczonego spodu. Udekorować bitą śmietaną.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Idealny biszkopt

Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

Jak przygotować tortownicę

Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie