Zupa z kaczki (czarnina)

    Zupa z kaczki (czarnina)

    3polubienia
    1godz.55min.


    Zrobione przez 45 osób

    Jest to stary polski przepis na zupę, którą gotuje się podczas Wielkanocy. Tradycyjnie zupa ta jest podawana z domowej roboty kluseczkami. Można nie dodawać owoców i podawać czarninę z makaronem. Jeśli nie wiesz, gdzie kupić kaczkę, skontaktuj się z lokalnym rolnikiem lub rzeźnikiem. Jeśli przygotowujesz swój własny drób należy pamiętać o dodaniu ½ szklanki octu do krwi z kaczki, aby zapobiec krzepnięciu krwi.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 (1½ - 2kg) cała dzika kaczka
    • 1 l krwi z kaczki
    • 2 l wody
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 selera naciowego, pokrojonego w 5 cm kawałki
    • 1 natka świeżej pietruszki, posiekanej
    • 240 ml tłustej śmietany
    • 5 całych ziaren ziela angielskiego
    • 2 całe goździki
    • 450 g suszonych śliwek drylowanych
    • 80 g rodzynek
    • 1 cierpkie jabłko - obrane, z wykrojonym środkiem i pokrojone
    • 2 łyżki mąki
    • 1 łyżka cukru
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka świeżego soku z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.40min.  ›  Gotowe w: 1godz.55min. 

    1. W dużym garnku przykryć wodą całą kaczkę. Dodać sól i doprowadzić wodę do wrzenia. Zebrać pianę.
    2. Włożyć seler, pietruszkę, ziele angielskie i goździki do worka z tkaniny, a następnie do garnka. Przykryć i gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, około 1½ godziny.
    3. Wyciągnąć worek z garnka, a następnie wyciągnąć kaczkę. Wyrzucić kości, pokroić mięso i ponownie włożyć do bulionu.
    4. Dodać śliwki, rodzynki i jabłko. Gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
    5. W średniej misce utrzeć mąkę, cukier i śmietanę, aż uzyskamy gładką masę. Stopniowo dodawać krew z kaczki. Dodać ½ szklanki gorącej zupy i starannie wymieszać. Wlać powoli mieszaninę z powrotem do garnka. Stale mieszając doprowadzić zupę do wrzenia. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i octem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    Zupa pyszna Co sądzicie o zamianie świeżej krwi kaczki na postać koncentratu krew + ocet? Moja znajoma gotuje tylko z koncentratem sagwiaz i smak ponoć ten sam, przymierzam się do wypróbowania - 28 wrz 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis