Migdałowe ciasto z Majorki

    Migdałowe ciasto z Majorki

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 12 osób

    Jadłam ten placek podczas ostatnich wakacji na Majorce i od razu poprosiłam o przepis. Jest fantastycznie proste i potrzeba do niego tylko sześciu składników, które łatwo kupić. Fajny przepis, jeśli szukasz czegoś łatwego, ale nietypowego.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • bułka tarta do posypania blachy
    • 6 jaj
    • 300 g cukru
    • 400 g mielonych migdałów, nieobranych
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 2 łyżki rumu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Keksówkę lub szeroką blachę (ciasto nie może być zbyt wysokie) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Jajka zmiksować w misce aż będą puszyste. Wmieszać pozostałe składniki, po jednym na raz. Wlać ciasto do przygotowanej blachy i piec w nagrzanym piekarniku przez 40-50 minut. Sprawdzić wykałaczką czy jest upieczone w środku - jeśli wyjdzie czysta - ciasto jest gotowe. Ciasto powinni być nieco wilgotne.

    Opcja bezglutenowa

    to ciasto może być też bezglutenowe, jeśli się tylko użyje bułki tartej niezawierającej glutenu

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis