Madeira

    Madeira

    7polubień
    55min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Madeira to lekkie ciasto biszkoptowe, które pochodzi z Wielkiej Brytanii. Wszystkim smakuje i zapewne na stałe zagości w Twoim zeszycie z przepisami! Użyj do niego ulubionego rumu, albo brandy - jeśli masz ochotę na coś innego.

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 250 g masła o temperaturze pokojowej
    • 250 g cukru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 5 jaj
    • 375 g mąki pszennej
    • 125 g mąki kukurydzianej
    • 1 opakowanie + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 4 łyżki rumu
    • 3 łyżki mleka
    • starta skórka cytrynowa

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Wymieszać wszystkie składniki w takiej kolejności, jak podano i przełożyć ciasto do dużej keksówki. Piec przez 15 minut w 180 C, a następnie przez 30 minut w 200 C, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis