Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min. ›
Gotowanie: 1godz.20min. ›
Gotowe w: 1godz.40min.
- Rozgrzać piekarnik do 180 C.
- Dynię przekroić na pół, wydrapać pestki, posmarować oliwą z oliwek i ułożyć przekrojoną stroną w dół na wysmarowanej tłuszczem dużej blasze do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę, aż miąższ da się łatwo nakłuć widelcem. Odstawić, by lekko ostygła, a następnie wydrapać miąższ.
- W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażać na niej pora wraz z czosnkiem na średnim ogniu przez około 5 minut.
- Tymianek, liście laurowe i pietruszkę zawinąć w małą ściereczkę lub kawałek tetrowej pieluchy, dobrze zawiązać i ułożyć na porach. (Można je też wrzucić luzem do zupy, ale trzeba pamiętać, żeby je wyjąć przed zmiksowaniem.) Dodać wino i dusić całość około 5 minut aż większość wina wyparuje.
- Dodać bulion drobiowy i dynię i gotować zupę jeszcze przez 10 minut. Wyjąć zawiniątko z ziołami i zmiksować zupę. Doprawić solą, pieprzem, śmietaną i cukrem. Na koniec doprawić octem z białego wina.
Dynia
Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!
Domowy bulion
Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"