Smakowita zupa dyniowo-porowa

    Smakowita zupa dyniowo-porowa

    Zapisz do ulubionych
    1godz.40min.


    Zrobione przez 7 osób

    To nieco inna zupa niż te zwykłe dyniowe. Dodatek lekko podsmażonych porów i białego wina dodaje jej wspaniałego smaku. Podawać z chlebem posmarowanym masłem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 (1kg) cała dynia
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 por, umyty i posiekany
    • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    • 2 liście laurowe
    • 5 łodyżek pietruszki
    • 225 ml wytrawnego białego wina
    • 1 litr bulionu drobiowego
    • sól
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • 2 łyżki creme fraiche
    • biały ocet winny do smaku
    • 1 łyżeczka brązowego cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Dynię przekroić na pół, wydrapać pestki, posmarować oliwą z oliwek i ułożyć przekrojoną stroną w dół na wysmarowanej tłuszczem dużej blasze do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę, aż miąższ da się łatwo nakłuć widelcem. Odstawić, by lekko ostygła, a następnie wydrapać miąższ.
    3. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażać na niej pora wraz z czosnkiem na średnim ogniu przez około 5 minut.
    4. Tymianek, liście laurowe i pietruszkę zawinąć w małą ściereczkę lub kawałek tetrowej pieluchy, dobrze zawiązać i ułożyć na porach. (Można je też wrzucić luzem do zupy, ale trzeba pamiętać, żeby je wyjąć przed zmiksowaniem.) Dodać wino i dusić całość około 5 minut aż większość wina wyparuje.
    5. Dodać bulion drobiowy i dynię i gotować zupę jeszcze przez 10 minut. Wyjąć zawiniątko z ziołami i zmiksować zupę. Doprawić solą, pieprzem, śmietaną i cukrem. Na koniec doprawić octem z białego wina.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis