Składane ciasteczka a'la Linzer

    Składane ciasteczka a'la Linzer

    2polubienia
    2godz.35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Niewiarygodnie lekkie i pyszne maślane ciasteczka z migdałami, przekładane dżemem porzeczkowym. Podawać z wielkim kubkiem herbaty, kawy, albo z gorącą czekoladą.

    Składniki
    ilość porcji: 50 

    • Ciasteczka
    • 4 żółtka ugotowane na twardo
    • 80 g cukru
    • 200 g masła
    • 2 łyżeczki cukru waniliowego
    • 1 szczypta soli
    • 300 g mąki pszennej
    • 2 żółtka, roztrzepane
    • Cukier migdałowy
    • 120 g blanszowanych migdałów, grubo posiekanych
    • 100 g cukru
    • Nadzienie
    • 125 g dżemu porzeczkowego
    • Do posypania
    • 40 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.35min. 

    1. Ugotowane żółtka przetrzeć przez drobne sito. Wymieszać z 80 g cukru. Dodać cukier waniliowy, sól i przesianą mąkę. Wyrobić wszystko razem na ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 2 godziny do lodówki.
    2. W misce wymieszać migdały ze 100 g cukru. Odstawić.
    3. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
    4. Rozwałkować ciasto na grubość 4 mm i wykrawać w nim kółka o średnicy 5 cm. Jedną stronę kółek posmarować roztrzepanymi żółtkami, a następnie maczać w migdałach wymieszanych z cukrem.
    5. Ułożyć ciastka na dużej blasze do pieczenia, stroną posypaną migdałami ku górze. Piec na środkowej półce piekarnika przez 10-15 minut.
    6. Upieczone ciastka zdjąć z blachy i odstawić aby ostygły. Posmarować spody dżemem porzeczkowym i składać ciastka jak kanapki. Posypać pozostałym cukrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis