Tarta limonkowa

    Tarta limonkowa

    10polubień
    3godz.5min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Egzotyczna tarta, która na pewno zachwyci Twoich gości. Jeśli nie masz tarki do skórki cytryny, możesz użyć noża i odcinać bardzo cienkie paseczki skórki.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 200 g mąki pszennej
    • 125 g zimnego masła
    • 75 g cukru
    • 1 małe jajko
    • 5 limonek
    • 250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    • 125 g masła
    • 275 g cukru
    • 50 g mąki kukurydzianej
    • 5 żółtek
    • 400 ml śmietany do ubijania
    • 200 g serka mascarpone
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Mąkę wyrobić na ciasto ze 125 g masła, 75 g cukru i jajkiem. Rozwałkować ciasto na powierzchni lekko posypanej mąką i wyłożyć nim dno tortownicy. Przykryć papierem do pieczenia i wyłożyć na to suchy groch.
    3. Piec na dolnej półce w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut. Usunąć groch i papier z wierzchu i piec przez kolejne 10 minut.
    4. Limonki umyć pod gorącą wodą, wytrzeć do sucha i zetrzeć skórkę tarką, uzyskując cienkie paseczki. Skórkę odłożyć, a limonki wycisnąć.
    5. Sok z limonek wymieszać w rondlu z połową soku z pomarańczy, 125 g masła i z 275 g cukru i doprowadzić całość do wrzenia. Zmniejszyć ogień. Pozostały sok pomarańczowy wymieszać z mąką kukurydzianą tak, aby nie było żadnych grudek, a następnie zagęścić tym mieszaninę z sokiem z limonek.
    6. Żółtka wymieszać z odrobiną mieszaniny limonkowej. Stale mieszając dodać resztę mieszaniny z sokiem z limonki. Natychmiast wylać na upieczony spód i odstawić, by ostygło.
    7. Serek mascarpone wymieszać w misce na gładką masę. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i aromatem waniliowym, a następnie dodać do mascarpone i wymieszać całość łyżką. Rozsmarować na ostudzonym kremie. Udekorować paseczkami limonki. Wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis