Ekspresowy tort czekoladowy

    Ekspresowy tort czekoladowy

    8polubień
    50min.


    Zrobione przez 19 osób

    Ten tort czekoladowy piecze się szybko - a smakuje fantastycznie. Użyj najlepszej czekolady, na jaką możesz sobie pozwolić, a efekt będzie wspaniały. Pyszne ciasto czekoladowe o wilgotnej teksturze.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 200 g ciemnej czekolady (70% kakao)
    • 200 g masła
    • 200 g cukru
    • 200 g mielonych migdałów
    • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 1 szczypta soli
    • 4 jajka
    • 2-3 łyżki mąki pszennej (w razie potrzeby)
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Połamać czekoladę na kawałki i stopić wraz z masłem w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą. Odstawić na chwilę, aby ostygło.
    2. Mieszając, dodać do czekolady cukier, migdały, proszek do pieczenia, aromat waniliowy, sól, i na koniec jajka. Jeśli mieszanina jest zbyt rzadka można wmieszać 2-3 łyżki mąki.
    3. Rozgrzać piekarnik do 160 C.
    4. Spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do tortownicy ciasto i piec w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut. Po ostygnięciu ciasto powinno być w środku nadal nieco mokre.
    5. Opcjonalnie, przed podaniem, można posypać ciasto cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis