Soczewica z ryżem (megadarra)

    Soczewica z ryżem (megadarra)

    14polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 5 osób

    Libańska potrawa z soczewicy i ryżu. Można ją przygotować z ryżu białego lub brązowego. Zwykle wolę biały ryż, ale do tego dania najlepiej pasuje brązowy.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4 cebule
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 100 g brązowego ryżu
    • 100 g soczewicy
    • 750 ml wody
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
    • świeżo zmielony czarny pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Drobno posiekać 1 cebulę. W średnim rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy i smażyć cebulę przez 5-7 minut, aż się lekko zrumieni.
    2. Soczewicę i ryż przepłukać pod zimną wodą i odstawić, aby odciekły. Włożyć je do rondla z cebulą i mieszać przez 2-3 minuty. Dodać wodę, sól i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i przykryć rondel. Gotować przez 1-1,5 godziny, sprawdzając co jakiś czas czy w rondlu jest wystarczająca ilość wody. W razie konieczności dolać nieco więcej.
    3. W międzyczasie pokroić pozostałe cebule w cienkie krążki i smażyć w 2 łyżkach oliwy przez 15 minut aż się lekko przyrumienią.
    4. Ugotowany ryż z soczewicą zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut, przemieszać widelcem, a następnie wmieszać podsmażoną cebulkę.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis