Cytrynowa zupa z cukinii

    Cytrynowa zupa z cukinii

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 9 osób

    Ta zupa zawsze tak wspaniale pachnie gdy ją gotuję, że prawie wpadam w trans. Moi rodzice mają ogromny ogród, gdzie rośnie masa cukinii. Zawsze gotuję tę zupę bez dodatku mleka i śmietany, a dodaję je dopiero kiedy ją rozmrożę i odgrzewam.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1,25 kg cukinii
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • skórka z 1 cytryny
    • 1 ząbek czosnku, grubo posiekany
    • 1 mała cebulka, grubo posiekana
    • 2 łyżki białego wina
    • 1/2 łyżeczki suszonego lub 1 łyżeczka świeżego tymianku
    • sól i pieprz do smaku
    • 225 ml mleka
    • 2 łyżki śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Cukinię obrać jeśli skórka jest posiniaczona albo cukinia była narażona na działanie środków chemicznych. Pokroić w cienkie plasterki.
    2. W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać skórkę cytrynową, czosnek, cebulkę, cukinię, białe wino, tymianek i sól i dusić pod przykryciem przez 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu.
    3. Zmiksować zupę ręcznym blenderem, dodać mleko, śmietanę i tymianek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać, podawać na gorąco.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis