Muffiny cytrynowe z malinami

    Muffiny cytrynowe z malinami

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 8 osób

    Muffiny cytrynowe to moje ulubione muffiny! Smakują wspaniale, cytrynowo, a maliny dodają im cudownej słodyczy. Doskonałe latem, gdy jest sezon na maliny.

    Składniki
    ilość porcji: 13 

    • skórka z 2 dużych cytryn (ok. 4 łyżeczki)
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 250 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 szczypta soli
    • 125 g masła o temperaturze pokojowej
    • 200 g cukru
    • 1 duże jajko
    • 250 ml maślanki
    • 14 malin

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Skórkę cytrynową wymieszać w miseczce z 1 łyżeczką aromatu waniliowego i odstawić na kilka minut.
    2. Rozgrzać piekarnik do 190 C; formę na muffiny wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierowymi foremkami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i z solą.
    3. W osobnej misce zmiksować masło aby było puszyste, a następnie wmieszać cukier i pozostałą 1 łyżeczkę aromatu waniliowego - miksować przez 2-3 minuty. Wmieszać jajko, a następnie maślankę (nie mieszać na najwyższych obrotach, bo ciasto jest na tym etapie bardzo rzadkie). Na koniec wmieszać skórkę cytrynową wymieszaną z wanilią.
    4. Dodać mieszaninę z mąką i wymieszać całość szpatułką lub wyrobić ręcznie. Nakładać ciasto łyżką do foremek (do wysokości ok. 3/4). Na środku każdej babeczki ułożyć malinę i lekko wcisnąć ją do środka.
    5. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut, aż muffiny się lekko zrumienią, a wykałaczka będzie wychodzić czysta.

    Dowiedz się więcej...

    Chcesz poznać sekrety udanych muffinów? Przeczytaj nasz artykuł: "Idealne muffiny"!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis