Cytrynowe babeczki z cytrynowym kremem

    Cytrynowe babeczki z cytrynowym kremem

    4polubienia
    45min.


    Zrobione przez 8 osób

    Te babeczki mają bardzo cytrynowy smak - specjalnie dla miłośników cytryn. O ilości skórki cytrynowej możecie zdecydować sami, zależy to też od wielkości cytryn. Ja zwykle po prostu próbuję ciasta i jeśli nie jest wystarczająco cytrynowe, dodaję więcej skórki.

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • Babeczki
    • 150 g masła o temperaturze pokojowej
    • 225 g cukru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 2 jajka
    • sok i skórka z 1-2 cytryn
    • 300 g mąki pszennej
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 szczypta soli
    • 300 ml śmietany (18%)
    • Krem cytrynowy
    • 45 g masła
    • 270 g cukru pudru
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • kropla aromatu waniliowego
    • 15 ml mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Zmiksować masło aż będzie lekkie i puszyste, a następnie wymieszać z cukrem i aromatem waniliowym. Stale miksując dodawać jajka, po jednym na raz, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Wmieszać startą skórkę cytrynową i sok z połowy cytryny.
    2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą i dodawać do ciasta na przemian ze śmietaną, stale miksując.
    3. 15 foremek na muffiny wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierowymi foremkami. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Z tego przepisu wychodzi 12 babeczek plus dodatkowe 2-3, abyście sami mogli spróbować zanim podacie je gościom.
    4. Nałożyć ciasto łyżką do przygotowanych foremek i piec w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut. Po wetknięciu w środek upieczonych babeczek wykałaczka wyjdzie czysta.
    5. Odstawić babeczki w foremkach na 10 minut aby przestygły, a następnie wyjąć z foremek aby ostygły zupełnie.
    6. Przygotować krem: zmiksować masło, aby było puszyste, wmieszać do niego połowę cukru pudru (ostrożnie, aby nie zasypał połowy kuchni!), a następnie dodawać na przemian sok cytrynowy, mleko i resztę cukru pudru. Wyjdzie sporo kremu, ale ale moje dzieci go po prostu zlizują z babeczek, więc chętnie robię go więcej, aby mogły ponownie udekorować nim te już oblizane. Wyciskać krem z woreczka dekoratorskiego lub rozprowadzić nożem na babeczkach.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis