Tort z kremem cytrynowym

    Tort z kremem cytrynowym

    1polubienie
    2godz.


    Zrobione przez 6 osób

    Wspaniale kremowy tort z kremem cytrynowym. Podany prosto z lodówki jest niezwykle odświeżającym deserem na lato. To jeden ze standardowych przepisów mojej mamy, która piekła wspaniałe rzeczy.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Ciasto
    • 3 jajka, oddzielić białka od żółtek
    • 3 łyżki ciepłej wody
    • 150 g cukru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 125 g mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Krem
    • 500 g zmielonego białego sera lub creme fraiche
    • 2 jajka, oddzielić białka od żółtek
    • skórka starta z 1 cytryny
    • 200 g cukru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • sok z 5 cytryn (około 225 ml)
    • 2 saszetki żelatyny w proszku
    • 375 ml śmietany do ubijania
    • 12 łyżek wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem.
    2. Żółtka zmiksować z ciepłą wodą na puszystą masę. Dodać 2/3 cukru i aromat waniliowy. Białka ubić z resztą cukru na sztywno, dodać do żółtek i wymieszać całość łyżką. Wmieszać mąkę i proszek do pieczenia.
    3. Przelać ciasto do przygotowanej tortownicy i piec przez 15 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.
    4. Krem: wymieszać biały ser lub creme fraiche z żółtkami, cukrem, aromatem waniliowym i sokiem z cytryny na gładką masę. Białka ubić na sztywno, dodać do żółtek i wymieszać całość łyżką.
    5. Żelatynę rozpuścić w wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, podgrzać i wmieszać do masy. Ubić śmietanę i dodać do masy, delikatnie mieszając.
    6. Odstawić upieczone ciasto aby ostygło, a następnie przekroić w poziomie na pół, aby powstały dwie warstwy. Włożyć warstwę spodnią z powrotem do tortownicy i owinąć tortownicę na zewnątrz folią spożywczą. Na spodnią warstwę ciasta wyłożyć krem cytrynowy i wygładzić wierzch.
    7. Górną część ciasta pokroić na 12 lub 16 części i ułożyć na kremie. Chłodzić w lodówce aż krem się zetnie.
    8. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis