Proste ciasto cytrynowe

    Proste ciasto cytrynowe

    9polubień
    25min.


    Zrobione przez 74 osoby

    Uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta cytrynowe. To jest doskonałe kiedy musisz wykarmić nim tłum ludzi. Bardzo proste, z pysznym lukrem cytrynowym.

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 350 g masła o temperaturze pokojowej
    • 350 g cukru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 6 jaj
    • 350 g mąki pszennej
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • skórka z 2 cytryn
    • Polewa cytrynowa
    • 200 g cukru pudru
    • 4 łyżki soku z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
    2. Masło zmiksować z cukrem i aromatem waniliowym na puszystą masę. Dodać jajka, zmiksować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i znów dobrze zmiksować. Na koniec wmieszać skórkę z cytryny.
    3. Wyłożyć ciasto do dużej blachy wysmarowanej tłuszczem i piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Ostudzić.
    4. Wymieszać cukier puder z sokiem cytrynowym i polać tym ostudzone ciasto. Odstawić, aby polewa zastygła.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    autor:
    9

    Świetne ciasto, może efekt wizualny nie powala, ale po pierwszym kawałku goście są mile zaskoczeni i w 10 minut dochodzi do "pustego talerza"! Można w stygnącym lukrze zrobić fale patyczkiem lub posypać płatkami migdałowymi (na bogato). Moja modyfikacja: wycisnęłam do ciasta 2 cytryny + skórka otarta z trzech. Do lukru wlałam trzecią cytrynę i powoli dolewałam wrzątku (po łyżeczce - nie przelać, bo będzie spływał!) Robię naprawdę dużą formę więc daję 1,5 proporcji, żeby domownicy nie stękali, że już brakło! Oczywiście po dodaniu proszku do pieczenia już nie miksowałam, tylko delikatnie wymieszałam. Kto miksował, ma niewypał... A z czasem to bywa różnie, w termoobiegu wystarcza 25 min 150 stopni. - 25 sty 2015

    MagdalenaRybczyńska
    4

    To ciasto to jakiś nie wypał - 22 sie 2015

    Amieszka
    autor:
    0

    - - 29 sty 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis