Proste ciasto cytrynowe

    (4)
    25 min

    Uwielbiam wszelkiego rodzaju ciasta cytrynowe. To jest doskonałe kiedy musisz wykarmić nim tłum ludzi. Bardzo proste, z pysznym lukrem cytrynowym.


    Zrobione przez 84 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 350 g masła o temperaturze pokojowej
    • 350 g cukru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 6 jaj
    • 350 g mąki pszennej
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • skórka z 2 cytryn
    • Polewa cytrynowa
    • 200 g cukru pudru
    • 4 łyżki soku z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
    2. Masło zmiksować z cukrem i aromatem waniliowym na puszystą masę. Dodać jajka, zmiksować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i znów dobrze zmiksować. Na koniec wmieszać skórkę z cytryny.
    3. Wyłożyć ciasto do dużej blachy wysmarowanej tłuszczem i piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Ostudzić.
    4. Wymieszać cukier puder z sokiem cytrynowym i polać tym ostudzone ciasto. Odstawić, aby polewa zastygła.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (4)

    Komentarze po polsku (3)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis