Ciasteczka cytrynowe Anniki

    Ciasteczka cytrynowe Anniki

    2polubienia
    25min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Jeśli lubisz wszystko, co cytrynowe - te ciasteczka Cię nie rozczarują. Maślane, cytrynowe kruche ciastka z polewą cytrynową. Podawać z kubkiem herbaty.

    Składniki
    ilość porcji: 90 

    • 150 g masła
    • 325 g cukru
    • 3 jajka
    • sok i skórka z 1 cytryny
    • 500 g mąki pszennej
    • Do dekoracji
    • cukier puder
    • sok z cytryny
    • kolorowa posypka (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia; rozgrzać piekarnik do 190 C.
    2. Zmiksować masło aby było puszyste, a następnie, stale miksując dodać cukier i jajka. Wmieszać skórkę i sok z cytryny.
    3. Przesiać mąkę i dodać ją do ciasta - wymieszać całość łopatką.
    4. Za pomocą małej łyżeczki nakładać porcje ciasta na przygotowaną blachę. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10-15 minut, w zależności od wielkości ciastek.
    5. Odstawić, aby ostygły. Wymieszać tyle cukru pudru z sokiem cytrynowym, aby powstał lukier. Posmarować nim ciastka. Można je też posypać kolorową posypką.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis