Łosoś z cytryną i miętą

    Łosoś z cytryną i miętą

    11polubień
    33min.


    Zrobione przez 11 osób

    To proste danie z łososia jest moim daniem popisowym. Moja rodzina prosi o nie co tydzień. Filety z łososia smaży się krótko na patelni, a następnie panieruje w mieszaninie bułki tartej z dodatkiem cytryny i mięty. Całość zapieka się w piekarniku, a mięso łososia jest kruche i delikatne.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 750 g filetów z łososia (ze skórą)
    • 1 cytryna (skórka i sok)
    • 1 kromka chleba wieloziarnistego
    • 1/2 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    • 6 ząbków czosnku
    • 1 mała garść świeżej mięty
    • 1 szczypta pieprzu cayenne
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 23min.  ›  Gotowe w: 33min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
    2. Skropić rybę sokiem z cytryny.
    3. Do miski robota kuchennego włożyć kromkę chleba, dodać sól, pieprz, czosnek, miętę, pieprz cayenne i skórkę cytrynową i zmiksować (można też wszystko posiekać ręcznie, ale musi to być na prawdę drobniutko posiekane).
    4. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć łososia (skórą ku górze na średnim ogniu przez 3-5 minut. Położyć skórą do dołu w naczyniu żaroodpornym, a następnie wyłożyć na niego mieszaninę z miętą i lekko przycisnąć dłonią. Piec przez 15-20 minut, aż mięso ryby da się łatwo dzielić widelcem, a panierka jest rumiana. Jeśli filety są grube, będzie trzeba je piec dłużej. Trzeba je wtedy przykryć folią aluminiową, żeby się nie przypaliły z wierzchu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    1

    Bardzo smaczne . Zrobilem z ryzem gotowanym bialym. Świetne połączenie smaków. POLECAM! - 18 sty 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis